Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Το τεφτέρι

Δεκαετίες πίσω αρχίζει να θυμίζει η χώρα. Ασπρόμαυρη Ελληνική ταινία με το περίφημο"μπακαλοτέφτερο" να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το κακό είναι πως η αγορά "επί πιστώσει, πως κάποιοι διπλανοί μας δηλαδή λένε πως θα πληρώσουν αύριο ή μεθαύριο υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια, μόνο που ο νεοπλουτισμός δεν μας άφησε να δούμε την αλήθεια κατάματα. Τα τεφτέρια των τελευταίων δεκαετιών ήταν στις τράπεζες που μας παρείχαν μια πλασματική και άνετη ζωή, το ένα δάνειο διαδεχόταν το άλλο και ο μικροαστός έκανε διακοπές πολυδάπανες και το σύγχρονο τεφτέρι έγραφε.
Το γραφικό τεφτέρι που οι νεότεροι το γνώρισαν μέσα από τις ελληνικές ταινίες, μια και αποτέλεσε καθημερινή πρακτική στα μπακάλικα της γειτονιάς των περασμένων δεκαετιών, ξαναβγήκε από το συρτάρι. Ολοένα και περισσότεροι πελάτες λένε στους καταστηματάρχες "γράφτα" και εκείνοι απαντούν "κλάφτα", μια και ξέρουν πως οι περισσότεροι δεν θα πληρώσουν ποτέ. Οι καταστηματάρχες δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, πριν αναγκαστούν να κλείσουν τα καταστήματα γεμίζουν τα τεφτέρια με μικροποσά που όλο μεγαλώνουν.
Μπακάληδες, μανάβηδες, χασάπηδες, φαρμακοποιοί, φουρναραίοι, δηλώνουν πώς δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά μια και όσοι τους λένε "γράφτα" είναι άνθρωποι της γειτονιάς που γνωρίζουν χρόνια.
Μέχρι πρότινος, ήταν συνταξιούχοι, τον τελευταίο καιρό είναι άνθρωποι διαφόρων ηλικιών που αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης.
Αναμένεται δύσκολος χειμώνας, βέβαια το καλοκαίρι καλά κρατεί και μόνο ο ήλιος μας κάνει να νιώθουμε αισιόδοξα και ο πολιτικός κόσμος που είναι υπεύθυνος για τη κατάσταση συνεχίζει να μας γράφει στα παλιά του τα τεφτέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου