Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Μαμά θα σε πάρω τηλέφωνο

Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αναδιάρθρωση του χρέους…. το λεξιλόγιο τους τελευταία έχει γίνει όλο και πιο πλούσιο, σε αντίθεση με τις τσέπες μας.
Εμένα πάντως η μάνα μου με ρώτησε τι είναι τελικά αυτή η επαναδιαπραγμάτευση και δεν ήξερα ακριβώς τι να της απαντήσω. Αλήθεια μήπως δε μας έχουν πει με απλά λόγια και χωρίς υπεκφυγές , τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση;
«Άκου μανούλα μου, το δεδομένο είναι, το χρέος της χώρας. Τα ομόλογα που πρέπει να αποπληρωθούν λήγουν και δεν υπάρχει - τ ί π ο τ α – ακούς τίποτα, τα φάγανε όλα και παράλληλα πρέπει να δανειστούμε για τις τρέχουσες ανάγκες.
Με την αναδιάρθρωση, πρακτικά θα λήξει ένα ομόλογο 3ετούς διάρκεια και θα αντικατασταθεί με ένα ομόλογο 5ετούς διάρκειας, ακόμα πιο πρακτικά; Μάλλον σημαίνει έμμεση στάση πληρωμών και όπως καταλαβαίνεις η αναδιάρθρωση του χρέους θα συνοδευτεί από σκληρότερα διαθρωτικά μέτρα και αποτελεσματικότερους μηχανισμούς ελέγχου στήριξης.
Και αν με ρωτήσεις αν η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι χρεοκοπία, δε θα σου απαντήσω. Τελευταία όταν κάτι δεν «αρέσει» ακόμα και αλήθεια να είναι, η μήνυση σε περιμένει στη πόρτα, και δε θέλω να σε ταράξω. Τι μόδα και αυτή… πάρε μια μήνυση γιατί είπες πως θα επιστρέψουμε στη δραχμή, πάρε άλλη μια γιατί ανάρτησες κείμενο για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Εδώ η Ελλάδα τρέμει και κάποιοι θέλουν επιμελώς να μας κοιμίζουν.
Τι να σου πω ρε μαμά… τα υπόλοιπα τα ξέρεις, πως οι Έλληνες πολιτικοί δηλαδή ευθύνονται για το αδιέξοδο της χώρας , για τις τεράστιες ηθικές και πολιτικές ευθυνές που έχουν απέναντι στη κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αποδείχτηκαν τραγικά ανίκανοι. Το χειρότερο όμως που έκαναν είναι πως κατέστρεψαν αξίες, ιδέες και όνειρα παιδιών. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο τηλέφωνο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου