Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Πόσο θα ήθελα...

Οι πολιτικές επιλογές που κάναμε μας οδήγησαν σε ανομολόγητες χαρές αλλά και δυσβάσταχτες λύπες.
Γι’ αυτό δε μας φταίει κανείς. Οι αλλαγές που περιμέναμε κάθε φορά έγιναν πακέτα πεταμένα στο σωρό μαζί με τα Ευρώ - πακέτα και τις Μίζες (με κεφαλαίο οι Μίζες σε παρακαλώ) αφού είχαν περίοπτη θέση στη ζωή μας, χρόνια τώρα.

Ο λαός δε στήριξε ποτέ τα οδυνηρά σας μέτρα αφού ήξερε ότι θα πληρώσει τα σπασμένα. Ο λαός λέει και ξαναλέει ότι πρέπει να πληρώσουν πρώτα αυτοί που εντός και εκτός κυβέρνησης καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα γιατί το φαγοπότι υπήρξε διαχρονικό και διακομματικό.

Πόσο διαλυμένο τελικά αποδείχτηκε το κράτος μας, όταν οι ίδιο οι πολιτικοί διαλαλούσαν ακόμα και στο ξένο τύπο πόσο διαφθορά υπάρχει στην Ελλάδα, διασύροντας την χώρα διεθνώς. 
Πόσο διαλυμένο αποδείχτηκε τελικά το ελληνικό κοινοβούλιο όταν τα μεγάλα μας προβλήματα δε συζητήθηκαν στη Βουλή αλλά στα παράθυρα των ειδήσεων και των εκπομπών.

Πόσο θα ήθελα άλλη τύχη γι’ αυτή τη φτωχή χώρα που κρύβει όλες τις τέχνες στο χώμα της και προσφέρει στην ανοιχτή της μήτρα τους σπόρους που ίσως δεν καρπίσουν ποτέ. 
Πόσο θα ήθελα ένα ξεχειλισμένο ποτάμι να έρθει να τη λυτρώσει ,να την ποτίσει και να πνίξει όλα τα ψάρια που βρωμάνε, αφού ως γνωστόν το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.

Καλές Γιορτές

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

« Η λίστα του Σίντλερ»


Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σοβαρή. 6 δις. ευρώ το 2011 για να κλείσει η μαύρη τρύπα του 2010 και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για την τριετία 2012 – 2014 προβλέπει το επίκαιρο- ποιημένο μνημόνιο, φέρνοντάς μας νέα μέτρα.
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…» και πώς θα καταφέρουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι….
Περπατώ στην Αθήνα συχνά, δεν είναι ότι πιο εύκολο αλλά τουλάχιστον αυτό δε μπορεί να μου το στερήσει κανείς, μήπως το περπάτημα είναι και η μόνη μας ελευθερία; Όσοι μπορούν ας το «βάλουν στα πόδια» γιατί αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ.
Επίσης εύχομαι να είμαστε τυχεροί, να μη τύχει και χρειαστούμε νοσοκομείο, η εξέταση θα είναι στα 5 ευρώ από 3 που είναι σήμερα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, η διασταύρωση, που πρέπει δυστυχώς να κάνει κάποιος σε εξωτερικό γιατρό θα του στοιχήσει περίπου 80 ευρώ και ενώ θα έπρεπε να παρακαλάς να σου πει ο γιατρός πως είσαι καλά, παρακαλάς μη τύχει και σου δώσει κανένα κατεβατό εξετάσεων γιατί τότε… τότε το τερατώδες σύστημα δημόσιας υγείας, που κανένας δεν ήταν ικανός να το βάλει σε τάξη, θα σε «στείλει» στη μακροσκελή λίστα αναμονής και θα σε κάνει να νιώσεις αιχμάλωτος στη «Λίστα του Σίντλερ», γιατί αλίμονο να αρρωστήσεις και να μην έχεις λεφτά…
Και πώς θα κλείσει αγαπητοί μου τριακόσιοι, του τότε και του τώρα, η μαύρη τρύπα που ανοίξατε ; Ρίχνοντας μας μέσα….
Κάντε εσείς την αρχή και όποιος έχει σειρά θα ακολουθήσει …

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Η απάντηση των χοίρων


Ο Ευγένιος Τριβιζάς (καθηγητή εγκληματολογίας στην Μ. Βρετανία και συγγραφέα) γράφει για τον όρο PIGS:
O χαρακτηρισμός των Ελλήνων ως απατεώνων, προδοτών και άλλων τινών δεν είναι παρά μία ακόμα περίπτωση του κοινωνιολογικού φαινομένου της επικλήσεως αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε περιπτώσεις κρίσεων[…]
Το αρκτικόλεξο «ΡΙGS» (ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ) (Portugal - Italy - Greece – Spain), το οποίο χρησιμοποιούν Δυτικοευρωπαίοι και Αγγλοσάξονες επενδυτές και σχολιαστές, ως συνοπτικό τρόπο αναφοράς στους λαούς της Νότιας Ευρώπης και τις οικονομίες τους, δεν είναι μόνο μια κακόγουστη προσβολή[…]
Αν και ορισμένα έντυπα, όπως οι «Financial Τimes», και τράπεζες, όπως η Βarclays, κατόπιν καταγγελιών, όπως εκείνη του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, απαγόρευσαν τη χρήση του, ο όρος κινδυνεύει να καθιερωθεί. […]

Αυτά ήταν κάποια αποσπάσματα από το κειμένου του κ. Τριβιζά.
Ο χοίρος κοινός το γουρούνι είναι ένα παρεξηγημένο ζώο. Απαντάται σε όλα τα μέρη της γης και έχει πεντανόστιμο κρέας. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές φυλές χοίρων υποδεικνύει ότι η εξημέρωση έγινε ανεξάρτητα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Εμείς οι Έλληνες λοιπόν, είμαστε τα πιο εξημερωμένα γουρούνια στο κόσμο;

Αυτοί που μας αποκαλούν γουρούνια γνωρίζουν ότι η Ελλάδα πρόσφερε στον κόσμο την τέλεια και ιδανική έκφραση της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, πως η Ελλάδα αποτέλεσε την καρδιά του δυτικού πολιτισμού και πως το παγκόσμιο εμπόριο ξεκίνησε από τους αρχαίους Έλληνες. Ξέρουν πως η ποίηση, το θέατρο, η μουσική, ο χορός, η τέχνη και η αρχιτεκτονική της Δύσης έχουν προέλθει από τους αρχαίους Έλληνες, πως η επιστημονική διερεύνηση – που ξεκίνησε ως φιλοσοφία – έχει τις ρίζες της σε στοχαστές, όπως Πλάτωνα, Αριστοτέλη και Σωκράτη.

Εμείς θυμόμαστε ποιοι είμαστε;

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα, η Μάχη αυτή ήταν η αρχή της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής συνείδησης και η αρχή της ιστορίας της Ευρώπης. Η μεγάλη Ελληνίστρια Γαλλίδα Ακαδημαϊκός Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, από τον λόγο της στην Ακαδημία Αθηνών, το 1991: «Η Ελληνική Ιστορία θεμελίωσε την Ιστορία του Δυτικού κόσμου. Και το θεμέλιό της ήταν πολιτικό».
Εδώ ταιριάζει η φράση του David Miles: ποτέ μην τα βάζεις με ένα γουρούνι. Και οι δυο θα βρωμίσετε αλλά το γουρούνι θα το ευχαριστηθεί.

Χρονογράφημα στο περιοδικό "Πολιτικά Θέματα" 02/12/2010