Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Η γλώσσα μας

Ευτυχώς… που Bρετανοί ειδικοί διαπίστωσαν πως η ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες και άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά, επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης.
Ευτυχώς… που το CNN διανέμει παγκοσμίως για εκμάθηση ελληνικών το πρόγραμμα Hellenic Quest, ηλεκτρονικής εκμάθησης σε αγγλόφωνους και ισπανόφωνους.

Ευτυχώς… που το πανεπιστήμιο του Ιρμάιν της Καλιφόρνιας αναλαμβάνει την αποθησαύριση της γλώσσας μας με επικεφαλή, την ελληνίστρια Μακ Ντόναλι.

Γιατί… ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκηςμε σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου, πρότεινε τον εκμοντερνισμό/απλοποίηση της Ελληνικής γραφής μια πρόταση που κοινοποιήθηκε και στους έλληνες ευρωβουλευτές.

Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα 'η' και 'υ' και να αντικατασταθούν από το γράμμα 'ι'.
2. Να καταργηθεί το γράμμα 'ω' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'ο'.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: 'αι'='ε', 'ει'='ι', 'οι'='ι', 'υι'=ι', 'αυ'='αβ', 'ευ'='εβ'.
4. Να καταργηθεί η χρήση του 'γγ' και να αντικατασταθεί από το 'γκ'.5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα 'ς' και να αντικατασταθεί από το γράμμα 'σ'.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21 γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου'). Υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ε.Ε.
Ακούσατε, ακούσατε….


Χρονογράφημα στο περιοδικό "Πολιτικά Θέματα" 10/02/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου